عدم
سلامت موها ممکن است هشداری جدی از وجود یک بیماری در بدن باشد یا شاید
میزان استفاده از سشوار و سایر وسایل برقی برای آرایش موها زیاد شده باشد.
حتما
تا به حال شنیدهاید که شخصی در اثر یک اتفاق یا حادثه تلخ و تکاندهنده،
یکشبه تمام موهای سرش سفید شده. پژوهشگران میگویند که این اتفاق عملا
غیرممکن است و سفید شدن کل موهای سر، هرگز در طول یک شبانهروز اتفاق
نمیافتد.
وقتی که ملانین موجود در ریشههای مو کاهش مییابد، دیگر
به اندازه کافی قادر به تولید رنگ نیست و موها کمکم سفید میشوند، هیچ
حادثه بیولوژیکی هم نمیتواند رنگدانههای مو را به یکباره از بین ببرد.
حوادث تکاندهنده جسمی و روحی ممکن است در موهای سر تغییراتی ایجاد کنند،
ولی مسلما این تغییرات به بزرگی سفید شدن یکشبه همه موها نیست.
بیماریها
و فشارهای روحی حاد بر فرایند رشد موها اثر میگذارند و رشد آنها را کم یا
متوقف میکنند و چند ماه بعد تمام تار موهایی که رشدشان متوقف شده، شروع
به ریزش میکنند. حال اگر ریزش موهای تیره سر بیشتر باشد، مو خاکستریتر به
نظر میرسد. فقط پیری نیست که باعث سفید شدن موها میشود؛ برخی افراد در
سنین بسیار جوانی، حتی کمتر از بیست سالگی، موهای سرشان سفید میشود، در
حالی که در برخی دیگر حتی تا آستانه چهل سالگی نیز موهایشان رنگ طبیعی خود
را حفظ میکند.
این مسأله هیچ ارتباطی به سلامت یا عدم سلامتی ندارد. خاکستری شدن موها اغلب ژنتیکی است.
گاهی
اوقات نیز عواملی همچون کمبود ویتامین B۱۲، بیماری تیروئید، ضعف سیستم
ایمنی، سیگار کشیدن، کم خونی و افزایش گلبولهای سفید خون باعث سفیدی
زودهنگام موها میشود؛ ولی در غالب موارد سفید شدن موهای سر بستگی به ژنی
دارد که از والدین خود ارث بردهایم. در هر صورت، از نظر علمی هیچ دلیل و
مدرک مشخصی مبنی بر سفید شدن یک شبه موها وجود ندارد.
اولین موی
سفید معمولا در شقیقهها ظاهر میشود و بعد به ترتیب تاج سر و نقاط دیگر را
در برمیگیرد. اگر تار موی سفیدی روی سرتان ببینید و آن را بکنید، به جای
آن حتما یک تار موی سفید دیگر رشد میکند. برخی گمان میکنند به جای آن تار
دو تار میروید یا اینکه تار موی جدید سیاه درمیآید. برخی موادغذایی
میتوانند تا حدودی از سفید شدن زود هنگام موها جلوگیری کنند؛ مانند
غذاهایی که حاوی منگنز، روی، آهن و مس هستند و بیشتر در سیر، پیاز، سیب،
گلابی، نان جو، نخودفرنگی، قارچ، لوبیا، عدس، موز، گوجهفرنگی و سیبزمینی
یافت میشوند.
تاسی سر
براساس تحقیقات به عمل
آمده، تقریبا ۲۰-۲۵ درصد از مردان تا سن سی سالگی دچار تاسی و ریزش و نیمی
از آنها تا ۵۰ سالگی دچار کاهش بسیار زیاد موی سر میشوند. تاسی در مردانی
که تستوسترون بیشتری در بدن آنها ترشح میشود، بیشتر است.
اگر بدن شما کمبود آهن و پروتئین داشته باشد، طبیعی است که با ریزش شدید موی سر مواجه خواهید شد. غذاهایی که حاوی پروتئین کافی هستند، به ساخت برخی سلولها از جمله سلولهای مو کمک میکنند؛ در غیر این صورت موها ریزش بیشتری خواهند داشت و دیگر موهای جدید جایگزین موهای قبلی نخواهند شد.